Windows kan standaard gezien worden als bloatware (te veel niet gebruikte services, software en apps zijn geinstalleerd) en dit is vaak de oorzaak van trage reactietijden van het besturingssysteem. Zeker als het systeem nog van een conventionele harde schijf is voorzien en over weinig geheugen beschikt kan het zeker de moeite waard zijn om een ‘Windows Lite’ versie te installeren.

Voor zowel Windows 7, 8, 8.1 als 10 bestaan zogenaamde custom images (ISO’s). Deze images kunnen op usb stick of dvd weggeschreven worden en op een systeem geinstalleerd. Een custom windows installatie kan met behulp van software van Microsoft gemaakt worden, maar dit is voor de meeste gebruikers te complex en daarom is het vaak beter om er 1 te downloaden. Zoeken op Windows Lite via Google levert al snel een bruikbare download op. Ook kun je contact opnemen voor een goede custom ISO.

Na het installeren van een gestripte versie van Windows zijn er nog meer mogelijkheden om het aantal services dat op de achtergrond draait te verlagen. Hieronder vind je een overzicht van het minimum aantal Windows services dat op de achtergrond gestart dient te zijn.

Minimaal aantal services die onder Windows 8.1 ingeschakeld dienen te zijn (DNS cliënt service kan ook uitgeschakeld worden)services

Minimaal aantal services die onder Windows 10 ingeschakeld dienen te zijnservices_windows_10

Om services uit te schakelen zoek je op services.msc en voert dit uit. Zodoende kom je in onderstaande overzicht uit.

Let er wel op dat er specifieke software en hardware geinstalleerd kan zijn die services vereisen die niet in onderstaande lijst staan. Bijvoorbeeld services van antivirus software en / of videokaarten.

Indien je gebruik wilt maken van Windows search kun je deze service ingeschakeld laten.

Voor het gebruik van een printer is de print spooler service vereist en een scanner maakt gebruik van de WIA service (Windows Image Acquisition)